Ayurvéda Testtípusok / Doshák

Ahhoz, hogy megértsük az Ayurvéda testtípusok mibenlétét, először érdemes tisztában lennünk az Ayurvéda működési elvével.

Hogyan is jött létre évezredekkel ezelőtt az Ayurvéda?

Az Ayurvéda tudományának létrejötte a világ minden tényezőjének alapos megfigyelésén és ezek értelmezésén, elemzésén alapszik.

A világképet logikai levezetésekkel leíró, a világ keletkezését megfigyelő, a világot alkotó öt őselemet és azok kölcsönhatásait vizsgáló az anyagok tulajdonságait és azok hatásjellemzőit figyelembe vevő úgynevezett Szankja irányzat volt az alapja, ezekből indult ki az ayurvéda tudománya. Így egy teljesen logikusan felépített, mai tudományos vizsgálatokkal alátámasztott rendszerként beszélhetünk az ayurvédáról. 
 
Az Ayurvéda a világ kialakulását a tudat létrejöttéhez köti.
Minden élőlény a földből keletkezett, éppen ezért minden szerves test (növények, állatok, és az ember) tartalmazza az 5 elemet, ami az éter, a levegő, a tűz, a víz és a föld.

Ezek az elemek a kozmikus tudat energiájából származnak. Ezért az energia és a tudat egy és ugyanaz.
A világmindenséget kitöltő brahmi-ból (fizikai sötét anyag) alakult ki a kozmikus, a kollektív, majd az „én” tudat, amiben az öt elem megmarad.
„Az ego az, amely testet ölt, de ez a test szoros kölcsönkapcsolatot mutat a környezetével. Az életéhez szükséges energiát a levegőből, az emésztéssel és a felsőbb tudattal szerzi be, […]. A szervezeten belül szoros kapcsolat van a bevitt légzési és táplálkozási energia, valamint az egyes szervek között, amely egy hármas szabályzórendszeren keresztül (dosha) irányítja a szervezet működését.”[1]

 

A Doshák / Ayurvéda testtípusok tehát az 5 őselemből 🌌 🌬 🔥 💧 🤎 alakulnak ki, ezek tulajdonságait hordozzák magukban és irányítják a test elemeit, szöveteit.

  Az öt elem és a velük kapcsolatban álló szerveink:
         🌌 Éter: üregek – hallás, beszéd, fül 👂
         🌬 Levegő: mozgás – tapintás, bőr 👋
        🔥 Tűz: hő – látás, szem, nemi szervek 👁
        💧 Víz: nedvek Ízlelés, nyelv, száj 👅
        🤎 Föld: szilárd forma, szaglás, orr, kezek 👃
 

Az Ayurvéda testtípusok vagyis a doshák az elme és a test közötti kapcsolatot, működési elvet jelentik.  🧠 ↔️ 🧍‍♀️

 

Az Ayurvéda három típusba sorolja az embereket, aszerint, hogy melyik elemek vannak dominanciában, így a kezelések is egyénre szabottan, testtípus szerint történnek.

 

A három Ayurvéda testtípus / Dosha a Vata, a Pitta, és a Kapha,

ezek a test-lélek-elme működését szabályozzák és az öt elemet testesítik meg.
       🌌🌬 Vata (éter és levegő): száraz, hűvös, könnyű
      🔥💧 Pitta (tűz és víz): forró, heves, savanyú, olajos
      💧🤎 Kapha (víz és föld): nehéz, szilárd, olajos, tompa, édes
A dósák egyensúlya a testben úgy nyilvánul meg, hogy a levegő elve tartja fenn a tüzet, a víz pedig korlátozza a tüzet, különben elégetné a szöveteket. A vata mozgatja a pittát és a kaphát. Ezek harmóniája a feltétel az egyén egészségéhez.
Ha kíváncsi vagy, te melyik dósába tartozol, az alábbi linken található rövid tesztet kitöltve te is megtudhatod testtípusodat!

⬇️⬇️⬇️

 
Fontos azonban azzal tisztában lenni, hogy ezek a meghatározások az építőelemek tiszta aspektusát mutatják, azonban az egyéni alkat nem csupán egyetlen elemből áll. Minden egyes személy a három elem kombinációja, egyik vagy másik elem dominanciájával. Éppen ezért ne vonjunk le túlságosan erős vagy meghatározott következtetéseket magunkra nézve. A saját alkat meghatározása a teszt alapján általános felvilágosításként szolgál az élet különböző területeire nézve.
[1] Dr. SZALKAI IVÁN: Közérthetően az Ayurvédáról. ME XIV. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2015. JANUÁR-FEBRUÁR. p. 43.
 
lótusz
Testtípusok